Eigenzinnige Carpeaux maakte zijn werk bereikbaar

JB Carpeaux 4JB Carpeaux 6JB Carpeaux 8JB Carpeaux 10Jean Baptiste Carpeaux (1827-1875, Valenciennes, Frankrijk) geldt als één van de grootste beeldhouwers van zijn tijd. Zijn werk is academisch (het ambacht beeldhouwen tot in de puntjes behersen) en het tegenovergestelde van de toenmalige Zeitgeist. Carpeaux was zeer invloedrijk en een wegbereider voor bijvoorbeeld iemand als Auguste Rodin.

Zijn werk is realistisch, ritmisch en zeer gevarieerd. In 1854 wint hij de Prix de Rome voor zijn werk. Dat maakte het mogelijk om een aantal jaren naar Rome te gaan. Daar liet hij zich beïnvloeden door het werk van Michelangelo, Donatello en Verrocchio. Hij vestigde zijn reputatie met de werken Napolitaanse vissersjongen en Ugolino en zijn zonen. Dat bracht hem in de gunst van Napoleon de Derde en bracht hem een zee aan opdrachten voor bustes.

Voor de Parijse Opéra ontwierp hij de beeldengroep De Dans. Dat bracht verhitte discussies tot stand in het academische milieu. Velen vonden het werk immoreel.

Om zijn eigenzinnige werk te kunnen bekostigen, maakte Carpeaux hele series die voor een lage kostprijs van de hand konden. Dat maakte zijn werk beschikbaar voor velen, ook voor diegene die minder geld hadden.

JB Carpeaux 1JB Carpeaux 3JB Carpeaux 5JB Carpeaux 7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s