Pauline Slot over hoe je de ander kunt kennen

Het is een intrigrerend boek en een aanbevelenswaardig kleinood: Zuiderkruis van Pauline Slot. Het was haar debuut in 1999. Het werd het best ontvangen debuut van dat jaar. Kort door de bocht de inhoud: een vrouw heeft een vriendin. Die overlijdt tijdens haar backpackers-tocht over het zuidelijk halfrond (denk aan: Australië, Nieuw-Zeeland en de Fiji-eilanden). Na twee jaar besluit de vrouw dezelde reis over te doen om er achter te komen wat haar vriendin dreef.

Het is een boek waarin de relatie tot de ander onderwerp van onderzoek is. Hoe kun je de ander kennen. Wat weet je van je beste vriendin? Was het zelfmoord? Het lot? Welke rol speel jezelf in het leven van de ander? Veel vragen, een paar antwoorden; veel gedachten en veel observaties. Wat mij in dit boek ook opviel is het geluid. Regelmatig wordt de rol van het (omgevings)geluid belicht.

Hoofdpersoon Emma volgt de sporen die haar vriendin Floor achterliet in de vorm van brieven. Uiteindelijk belandt ze op de plek waar Floor het leven liet. En dan:

In de koraalriffen zag ik haar overal: zij die daar beneden was geweest. Tussen de kleurige vissen, die doelbewust door het water schoten, zag ik hoe haar lichaam zachtjes naar beneden viel, en dan weer werd opgetild en meegevoerd. Zij had zich als een astronaute onttrokken aan de zwaartekracht. Haar haar golfde mee met het water, en werd alle kanten op gedragen: soms een stralenkrans, dan weer een school zeeslangen, soms gladgestreken, uitgestrekt, dan weer zich windend om onzichtbare vingers. Haar blik was uitdrukkingsloos als die van de vissen, met hun ogen altijd gedrukt tegen het vloeibare venster dat de zee is. Wezens die geen liefde kennen. Zij was helemaal opgevuld met water.

Uit: Zuiderkruis, Arbeiderspers Amsterdam, 1999

slot, pauline, paulineslot.nl

bron foto: paulineslot.nl

Pauline Slot (1960, Den Haag)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s