Bijna iedere dag muziek: Fela Kuti

Muzikant Fela Kuti (1938-1997, Abeokuta, Nigeria) was een man met een missie. In zijn kortstondige, maar dynamische leven, was hij nadrukkelijk aanwezig. Hij vertolkte de gevoelens van miljoenen Afrikanen die corruptie en vriendjespolitiek moe waren. De eigenaardigheden van de nieuwe Afrikaanse machthebbers, die zich na de kolonisten de macht verschaften.

Fela werd door zijn ouders in 1958 naar Londen gestuurd om medicijnen te studeren. In Londen koos Kuti voor een loopbaan als muzikant. Met diverse andere Nigeriaanse muzikanten richtte hij een band op. In 1963 keerde Kuti terug naar de hoofdstad Lagos, nadat Nigeria zich in 1960 onafhankelijk had verklaard. In 1969 verhuisde de band naar Los Angeles, USA, waar Kuti onder invloed kwam van de radicale ideeën van Malcolm X.

Ondertussen ontwikkelde Kuti een nieuwe muziekstijl die we Afrobeat zijn gaan noemen. Die muziekstijl werd enorm populair onder Afrikanen. Terug in Lagos opende Fela een eigen club waar bezoekers getracteerd werden op nachtenlange sessies: de Afro-Shrine. Via deze club ventileerde Kuti zijn politieke ideeën en werd het een bonte verzamelplaats voor allerlei ondermijnende activiteiten. Dat ging niet onopgemerkt, want de toenmalige machthebbers traden herhaaldelijk hard op tegen wat genoemd werd, de Kalakuta Republiek.

Fela radicaliseerde verder, besloot met 27 vrouwen te trouwen, stelde zich verkiesbaar als presidentskandidaat, kwam in de gevangenis terecht en overleed in 1997 aan de gevolgen van Aids. Ondertussen was zijn succes als muzikant ook doorgedrongen tot Europa en de VS. Daar werden de Afro-ritmes en de cultuur omarmd en bleken ze van beslissende invloed op de cultuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s