Uit het leven van een orthodox joods meisje in verzet

Ik las Vreugde der wet van Pearl Abraham (1960, Jerusalem, Israël). Het is het verhaal van een orthodox joods meisje dat in de VS opgroeit en zich gedurende het verhaal tracht te ontworstelen van haar knellende banden met ouders en de joodse gemeenschap. “Het gaat niet om de hoofddoek of om een radio of om zomaar iets wat ik wil. Dat zijn dingen die het niet waard zijn om voor te vechten. Ik wil nergens voor vechten. Ik wil gewoon zijn en doen, zonder dat iemand me er toestemming voor geeft,’ zegt ze over wat haar benauwd.

Het is een boeiende gang door een woud van regels, wetten, normen en waarden waarmee deze jonge vrouw van doen heeft. Het is duidelijk dat ze niet in dat benauwende wereld gaat passen. Dat leidt tot de volgende conclusie van het verhaal:

Toen God de zon en de maan schiep, waren ze hetzelfde. De maan zei: Een van ons moet de grootste zijn. God stemde toe en maakte de maan kleiner tot ze nog geen achtste van de zon was. De maan verstopte zich de hele dag en kwam alleen ’s nachts te voorschijn. Om het goed te maken gaf God haar de sterren.

‘Maar de maan schaamt zich nog altijd, tot op de dag van vandaag,’ zegt de vader. ‘Ze houdt er niet van als ze bekeken wordt, en als je lang naar haar tuurt, ga je ’s nachts muren beklimmen.’

Ik kijk naar de maan, die boven het raam van mijn slaapkamer hangt, en verlang ernaar muren te beklimmen. Buiten is het blauwdonker en de maan heeft een neus en ogen. Ik fluister tegen haar. Ik vraag me af hoe hoog ik zal klimmen voordat ik val.

Uit: Vreugde der wet, Meulenhoff Amsterdam, 1996; vertaling Else Hoog

pearl_abraham, .combron foto: pearlabraham.com

Pearl Abraham (1960, Jerusalem, Israël)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s