Bijna iedere dag muziek: Phillipe Hirschhorn

Phillipe Hirschhorn (1946-1996, Letland), zoon van een Duits-joodse vader en een Letse moeder, was een geniale violist die lak had aan iedereen. In het bijzijn van die andere beroemde Letse violist Gidon Kremer verliet hij een concours in Moskou omdat hij niet in de juiste stemming was.

(..)

Het lag in ieders verwachting dat van de twee violisten Phillipe Hirschhorn de wereldvermaarde zou worden, niet Gidon Kremer.

Felik (zoals bekenden Phillipe noemden) vluchtte naar het Westen en zakte langzaam weg in een steeds groter wordend cynisme. Hij beëindigde zijn loopbaan als violist bij het Utrechts Symfonie Orkest en leraar aan het Utrechts conservatorium (Janine Jansen was een leerling van hem).

Hirschhorn overleed in 1996 in Brussel aan een hersentumor.

In de documentaire De winnaars van Paul Cohen en David van Tijn (zie hieronder) over de lotgevallen van de winnaars van het Koningin Elisabeth Concours komt Hirschhorn naar voren als de geniaalste van de grote musici die het concours in Brussel wonnen en hun grote belofte desondanks niet waarmaakten. Dat kwam, zegt iemand in de documentaire, omdat hij al op jeugdige leeftijd kortstondig in een gebied verkeerde waar gewone stervelingen nooit verblijven: dat van de absolute perfectie. Dat was een zo schokkende ervaring dat Hirschhorn er nooit volledig van herstelde. Hij was even God geweest, onaantastbaar, hij was zijn medemensen, en elk aards critirium, ontstegen. Dat is onverdraaglijk en stort een jongeman in een grote eenzaamheid. Hij was als Icarus die de zon nadert, of als Bobby Fischer, toen die in 1972 op een weergaloze wijze de wereldtitel schaken veroverde. Hirschhorn won niet alleen in Brussel, hij verbijsterde het publiek en de jury van het concours. Nadien hoefde het niet meer voor hem. Hij had het hoogste bereikt, hoger kon hij niet meer reiken. Boven God zit niets meer, behoudens gekte.

Uit: Baltische zielen – Jan Brokken, Atlas Contact Amsterdam, 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s