Het virus en de angst: De Pestdagen

Ik las De Pestdagen van de Oostenrijkse schrijver Barbara Büchner (1950, Wenen). De historische roman speelt in Wenen in 1898. Artsen nemen de pestbacil mee uit India voor onderzoek. Die informatie lekt uit en ook de bacil breekt uit. De jonge ambitieuze arts Hermann Müller verpleegt met zorg zijn patiënten en denkt dat hij de bacil het hoofd kan bieden. De bacil verspreidt zich en de paniek breekt uit.

In een tijd waarin wetenschap en media een steeds belangrijkere rol spelen, laat de roman zien wat angst met mensen doet.

Over die angst een citaat:

De bediende haalde zijn schouders op, wat verlegen door de vriendelijke, vertrouwde manier waarop de arts – een zeer bereisde en beroemde arts, zoals hij had gehoord, die zelfs boeken schreef – hem bejegende. ‘Weet u, meneer docent,’ antwoordde hij, ‘sterven kan een mens overal aan, niet alleen aan de pest. Wat heb ik al veel met zieken en doden te maken gehad die door difterie, roodvonk, mazelen of een andere besmettelijke ziekte zijn overleden! Bij die ziekten kan ook iedere onnadenkende aanraking de dood tot gevolg hebben. Een mens moet voorzichtig zijn, God om hulp bidden en het lot aanvaarden zoals het komt.’

Toen dr. Müller hem lachend toeknikte, vatte hij moed om zijn opvattingen nader te verklaren. ‘De kranten daarbuiten, de autoriteiten, de politici, die schreeuwen nu allemaal als dwazen, omdat je aan de pest kunt sterven! Ja, maar moet je soms niet sterven, als je aan die besmetting ontsnapt? Over honderd jaar zullen we allemaal dood zijn, maakt niet uit waar we aan gestorven zijn. Het is de mens gezet nu eenmaal te sterven, wanneer en waaraan maakt niet uit. Je moet je niet in de armen van de dood werpen, maar je moet je ook niet door angst laten gekmaken.

Uit: De Pestdagen, De banier Utrecht, 2007; vertaling Liesbeth Goedbloed

Büchner Barbara, digitalpublishers.de

bron foto: digitalpublishers.de

Barbara Büchner (1950, Wenen, Oostenrijk)

2 gedachtes over “Het virus en de angst: De Pestdagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s