Karel van het Reve over W.F.Hermans: ‘boosaardig en niet zonder elegantie’

van het Reve, Karel, nrc.nlbron foto: nrc.nl

Karel van het Reve (1921-1999, Amsterdam) was ‘de broer van’, een groot kenner van de Russische literatuur (als slavist niet heel erg verwonderlijk) en een essayist en polemist die graag de mensen in de gordijnen joeg. Dat deed hij vaak zonder aanziens des persoons.

In de bundel Arnon Grunberg leest Karel van het Reve steekt Grunberg zijn bewondering voor Karel niet onder stoel of bank. Van Karel leerde Grunberg (polemisch) schrijven en nadenken. Nadenken met een dosis nuchterheid en een briljant gevoel voor humor. Dat Maarten Biesheuvel in Karel God zag, vindt Grunberg te ver gaan, maar een halfgod was Van het Reve zeker, drie keer per jaar bij lezing.

Dit gezegd hebbende, Karel van het Reve heeft met zichtbaar genoegen zijn tijdgenoot W.F. Hermans gevolgd. Ook geen gemakkelijke man in de omgang met zijn vakbroeders. Van het Reve schreef er het volgende over:

Zijn stijl is de moeite van het bestuderen waard. Hij weet de indruk te wekken dat hij zijn affecten zonder bijvoeging, gladschuring of achteraf-beredenering te boek stelt. Hij neemt alle dingen die hem in zijn vijand ergeren, (lichaamslengte, manier waarop hij naar meisjes kijkt, te laat komen, gebrekkige kennis van het Frans, redacteurschap van De Nieuwe Stem, spelfouten, gebruik van aan Nietzsche ontleende woorden, gebruik van aan Ter Braak ontleende woorden, kleding, lidmaatschap van commissies) voegt daar alles aan toe waarmee hij die vijand kan ergeren en kwakt het aldus ontstane geheel de lezer voor de voeten. Het resultaat is zeer boosaardig en vaak niet zonder elegantie…

Uit: Arnon Grunberg leest Karel van het Reve, Rainbow Amsterdam, 2004

Karel van het Reve (1921-1999, Amsterdam)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s