Isaak Babel: Heldhaftige zusters!

heldhaftige zusters, pinterest.com

bron foto: pinterest.com

Onder het allerverschrikkelijkste vuur legt de zuster met een alles verachtende onverschrokkenheid noodverbanden aan en sleept de gewonden op haar schouder van het slagveld weg.

De aanval is afgelopen. Opnieuw een uitputtende mars. Nacht en regen. De soldaten zwijgen somber en het enige geluid is het koortsachtige gefluister van de zuster die de gewonden moed inspreekt en probeert te kalmeren. Een uur later – het bekende beeld – een vuile, donkere hut, waarin het peleton wordt ondergebracht. En in een hoekje gaat de zuster bij het jammerlijke schijnsel van een houtspaan door met het verbinden van wonden, met zwachtelen, zwachtelen…

De lucht staat stijf van het gevloek. De zuster houdt het niet langer uit, ze bijt van zich af, wat een langdurige schaterlach oproept. Niemand helpt haar, geen mens die stro uitspreidt voor het nachtleger, niemand schikt een kussen recht.

Hier zijn ze, onze heldhaftige zusters! Neem je muts voor ze af, voor onze verpleegsters! Soldaten en commandanten, houdt de zusters in ere! Per slot van rekening dienen wij toch ergens een onderscheid te maken tussen de feeën van de legertros die ons leger bezoedelen en de zuster-martelaressen die het sieraad van datzelfde leger zijn.

Uit: Miniaturen – Isaak Babel, Moussault Amsterdam, 1970; vertaling Charles B. Timmer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s