Kleren maken de man; de weeën van Ulster mannen: Michael O’Loughlin

o'loughlin, michael, youtubebron foto: YouTube.com

Michael O’Loughlin is Iers, dichter en essayist. Ik las zijn verhalenbundel De weeën van de mannen van Ulster. In die bundel gaat het over het thema balling. Balling in eigen land, vreemdeling in het buitenland. In de meeste verhalen is de hoofdfiguur zoekend naar de betekenis van het ontheemd zijn.

In onderstaand fragment aandacht voor kleding. Kleding die bijdraagt aan identiteit, die iets zegt over wie je bent (of zou kunnen zijn).

Kleren, ik geef het toe, zijn altijd een obsessie voor me geweest. Ik werd algemeen gezien als de best geklede man op de Kunstacademie (niet dat er veel concurrentie was), en ik heb dat volgehouden. En voor de duidelijkheid: ik kleed me goed om uit te steken boven de poel van ellende die me omringt. Mijn vrouw beschuldigt me ervan een dandy te zijn. Ik moet er echter aan toevoegen dat zij een onderzoeksjournalist is, en een goede, en beschuldigen en onthullen zijn het wisselgeld van haar uitingen. Kunst betekent niets voor haar. Ik neem haar beschuldiging dus op in de geest van Baudelaire. Ik houd een dagboek bij, getiteld Spleen de Dublin, waarvan ik misschien op een dag delen zal publiceren als het niet te lasterlijk is. Het merendeel ervan, ben ik bang, bestaat uit een inventarisatie van de lelijkheid die ik om me heen zie. Voor mij is de lelijkheid van de Irish life een symptoom van zijn innerlijk verval, zijn geestelijke bierbuik. Ik weiger te bezwijken, maar het is natuurlijk een narcistische, om niet te zeggen eenzame bezigheid. Ik ben bang dat mijn tekens meestal niet begrepen worden. Toen ik vorige week verscheen in mijn nieuwe Yamamoto kostuurm, sneerde mijn vrouw: ‘Ga je naar een wake of zo?’ En zonder het zelf te beseffen had ze natuurlijk gelijk.

Uit: Atlantis; uit: De weeën van de mannen van Ulster, Thoth Bussum, 1994; vertaling Wim Platvoet

Michael O’Loughlin (1958, Dublin Ierland)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s