Bijna iedere dag muziek: Hildegard von Bingen

Hildegard von Bingen (1098-1179, Bermersheim vor der Höhe, Dld): daadkrachtig, geleerd, productief en onafhankelijk. Een vrouw met visioenen. Stichtster van haar eigen kloosterorde. Natuurgenezeres die een eigen aflabet en taal verzon om eenheid te kweken onder haar nonnen. Oprichtster van een scriptorium (= de ruimte in het klooster waar teksten en boeken werden vertaald en overgeschreven) waar haar eigen werken werden geschreven en van illustraties voorzien. Die werken gingen over haar visioenen. Von Bingen was ook nog eens muzikaal. Ze bespeelde de 10-snarige psalterium (= een soort harp) en schreef zelf tekst en muziek. Tenminste zo’n 75 liturgische liederen.

Von Bingen liet in haar teksten de zwakke kanten van de vrouw zien en haar eigen onwetendheid. Een list omdat ze daardoor haar visioenen meer goddelijke autoriteit gaf. In die visioenen gaf ze kritiek op de uitwassen binnen de kerk.

Haar muziek is van een hemelse schoonheid en gezongen door vrouwen is dit buitenbeentje van het gregoriaans een nadere kennismaking waard. Alvast een voorproefje.

(bron info: Made in Europa – Pieter Steinz, Nieuw Amsterdam, Amsterdam, 2014)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s