Picasso’s Guernica: ‘tegen de militaire kaste’

pablo_picasso-_guernica; theculturetrip.com

bron foto: theculturetrip.com

De aanleiding: het bombardement op de Baskische stad Guernica (Gernika in het Baskisch) op 26 april 1936. Spanje was in burgeroorlog (1936-1939): Republikeinen tegen nationalisten. De nationalisten stonden onder leiding van generaal Franco. Die riep de hulp in van zijn fascistische bondgenoten Duitsland en Italië. Beide luchtmachten konden eens uitproberen hoe dat werkte: een bombardement. Twee à drie uur lang werd de historische binnenstad, waar Republikeinen zich verschansten, gebombardeerd en werd er gericht op burgers geschoten. De dodentallen lopen uiteen van enkele honderden tot vele duizenden. Het allereerste terreurbombardement op Europese bodem, later gevolgd door talloze bombardementen op onder andere: Warschau, Rotterdam, Coventry, Hamburg, Dresden enz. Tegenwoordig zijn bombardementen op burgerdoelen en steden gemeengoed (denk aan Syrië en Irak).

Picasso was bezig een schilderij in opdracht van de Republikeinen te maken voor de Wereldtentoonstelling in Parijs, 1937. Na het lezen van de krantenberichten over het bombardement maakte de Spaanse kunstenaar binnen een week dit schilderij dat omvangrijk is (3,5 bij 3,7 meter).

Guernica is het samengaan van verschillende stijlen en motieven uit Picasso’s werk: abstracte, vervormde lichamen; de stier en het paard; de huilende vrouw. Wat ontbreekt is kleur. Guernica is gemaakt in tinten zwart, wit, grijs en een licht tintje blauw.

Guernica werd officieel onthuld tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs, daarna ging het op tournee door de vrije wereld. In 1981 keerde het schilderij terug naar Spanje: na het overlijden van Franco en toen Spanje weer een republiek was. Dat waren de voorwaarden die de Spaanse kunstenaar stelde bij terugkeer van het kunstwerk naar Spaanse bodem. Tegenwoordig is het te zien in Museo Reina Sofia in Madrid, nog altijd even indrukwekkend.

Picasso zelf omschreef het kunstwerk als een uitdrukking van: ‘zijn afschuw van de militaire kaste die Spanje heeft laten verzinken in een oceaan van pijn en dood.’

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s