Ken uw klassiekers: Zeus – Jupiter

Hij is koning van alle goden. Bij de Grieken heet hij Zeus; bij de Romeinen Jupiter. Hij woont op de Olympus en leeft daar samen met die andere goden, die we Olympiërs noemen. De goden zijn een grote familie: zussen Juno en Ceres; kinderen Apollo, Bacchus, Diana, Mars, Mercurius, Minerva en Vulcanus; broer Neptunus (die van de zee) en uit de zee geboren: Venus.

Jupiter werd grootgebracht door de nimfen en gezoogd door een geit. Eenmaal volwassen dwong Jupiter zijn vader de kinderen uit te braken die hij verslonden had (aan elke familie kleeft wel wat). Zijn vader, Saturnus, was tiranniek en was bang dat zijn kinderen hem ten val zouden brengen. Juist die angst bevestigde Jupiter. Met zijn uitgebraakte zussen en broers zette Jupiter zijn vader af. Daarna werden alle gebieden op aarde verdeeld: Jupiter heerste over de hemelen; Juno werd zijn gemalin;  Ceres werd godin van akkers en gewassen; Neptunus heerste over de zee. Pluto werd koning van de onderwereld en Vesta heerste over huis en haard (want de rustigste en stabielste van het stel).

Jupiter als god van de hemel, had zeggenschap over het weer. Teken van zijn macht en gezag waren de bliksemschicht en de adelaar. Jupiter zul je dan ook vaak afgebeeld zien met bliksem en adelaar. Jupter was daarnaast vader van de stervelingen (wij mensen dus) en hoeder van wet en recht.

Tenslotte, Jupiter had talloze liefdesaffaires met godinnen, stervelingen en nimfen. List, verkrachting en bedrog waren hem niet vreemd. Hij kon van gedaante veranderen en was geen lieverdje. Om dichtbij zijn liefdes te komen veranderde hij zich in een regen van goud; een stier; een wolk; een zwaan en een adelaar.

Nicolas_Poussin_-_Jupiter_enfant_nourri_par_la_chèvre_Amalthée

De kleine Zeus/Jupiter wordt grootgebracht met geitenmelk. (Nicolas Poussin)

835 01 001 006

Jupiter/Zeus op zijn troon met rechts naast hem de adelaar. Thetis is de vrouw die hem smeekt om een gunst. (Jean Auguste Dominique Ingres)

Giulio-Romano-Fresco-Sala-dei-Giganti-Palazzo-del-Te-Mantua-9

De uitgebreide godenfamilie waarover Zeus/Jupiter de scepter zwaaide. Fraai geschilderd door Guiliano Romano.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s