Bijna iedere dag muziek: the Ramones

De naam Ramones werd in 1974 door Dee Dee bedacht. Hij wist te vertellen dat Paul McCartney het alias Paul Ramon hanteerde, als hij in het geniep een hotel boekte. Bij elk nummer werd er afgeteld – net als The Beatles in I Saw Her Standing There – en zetten ze hun uitgegroeide Beatlekapsels in beweging.

Als gezichtsbepalende frontman werd Jeffrey Ross Hyman gekozen, Joey, een zanger met een jeugdig, snerend stemgeluid. Als punkversie van de Vijfde Beatle zag hij eruit als een antiheld van formaat, een schele slungel die net als zijn ‘broers’ getooid was met een oud motorjack en een gescheurde spijkerbroek. Hij bleef met Johnny tot 1996 deel uitmaken van de band, al zei Joey jarenlang geen woord meer tegen hem. Johnny had zijn verkering ingepikt.

Het Gabba Gabba Hey eindigde met hun 2.263ste optreden. Na jarenlang gehannes met drugs, drank, onderlinge ruzies en een gebrek aan groot succes was het vooral de lymfeklierkanker van Joey die de band fataal werd: hij kon niet meer optreden. In 2001 overleed hij op 49-jarige leeftijd.

Nadien volgden Dee Dee (2002), Johnny (2004) en Tommy (2014) de zanger. Met de dood van Joey was een definitieve streep gezet door de beste punkband aller tijden, want iedereen was vervangbaar in de Ramones, behalve hij.

Uit: De vijfde beatle was Joey Ramone, Paul Onkenhout en John Schoorl, Volkskrant 16 oktober 2020

Het waren de tijden van punk, No Future, veiligheidspelden, Sex Pistols en Margareth Thatcher. Er openden zich nieuwe muzikale werelden. Die gingen niet om de mooie melodie, maar om ritme, energie, snelheid en De Boodschap. Mijn aandacht richtte zich vooral op GB, dat eiland waar muzikaal altijd alles anders is dan bij ons. Maar nog verder weg over de onmetelijke oceaan ontdekten we The Ramones, de Daltons van de punk. Vier langharige, lederen jackies en kapotte spijkerbroek dragende slungels. Een flinke dosis energie was hun troef, gecombineerd met snelheid; haast zou ik het bijna noemen. Hoogtepunt was hun live-dubbelalbum. Daarna was voor mij de pret op. Maar pret was het (smiley).

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s