Bijna iedere dag muziek: Robert Schumann

Voor Robert Schumann (1810-1856) was er geen twijfel wie zijn muze was: Clara Wieck, de door hem aanbeden toppianiste met wie hij, ondanks het verzet van zijn vader, in 1840 trouwde.

(..)

Robert Schumann werd in het jaar 1842 tijdelijk bevrijd van zijn slopende stemmmingswisselingen. (..) Schumann wierp zich met overgave op kamermuziek. (..) Schumann droeg zijn kwartetten op aan Felix Mendelssohn die hij als een vriend beschouwde en misschien ook wel als de musicus die het schrijven voor kleine bezetting tot de hoogste kunst had verheven.

In september van dat, in creatief opzicht, zo vruchtbare jaar, vlak voordat nachtmerries hem uit de slaap zouden houden, componeerde hij in een roes die nauwelijks drie weken duurde een wonder van een piano-kwintet voor Clara. Het is het eerste belangrijke werk dat voor die instrumentale samenstelling  (twee violen, altviool, cello en piano) werd geschreven. De compositie werd een voorbeeld voor andere componisten….

Ongetwijfeld heeft Schumann willen wedijveren met Schuberts Forellenkwintet, ook geen kinderachtige compositie, maar Schumanns jargon is breder en overschrijdt de grenzen van kamermuziek. Fel en lyrisch tegelijk. Per maat wint het kwintet aan kracht om de luisteraar na een half uur in ademnood achter te laten. Zoveel muzikale hoogtepunten zijn in zo’n korte tijd bijna niet te vedragen. Niemand die het tweede deel heeft gehoord zal de melodie ervan ooit vergeten. De strijkers verklaren om beurten hun liefde aan de piano. Schumann hoort hoe de pianiste antwoordt met haar stem. Het is zijn muze, het is Clara die achter de vleugel zit. De patiënt Schumann voelt dat de demon in aantocht is, hij hoopt hem op afstand te kunnen houden en zijn vrouw zo lang mogelijk te dienen met zijn muziek.

Uit: Het geluid van wolken – Paul Witteman, Balans Amsterdam, 2007

Robert Schumann (1810-1856, Zwickau, Dld)

robert_schumann2Componist Schumann met zijn muze Clara Wieck. bron illustratie: edu.glogster.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s