Mark Rothko verbeeldt het ballingschap

rothko, mark; schilderijen2Light Red Over Black 1957 by Mark Rothko 1903-1970In 1949 introduceert Mark Rothko (1903-1970, Letland) een compositorisch formaat, waarin hij die mystieke ervaring in zijn werk gestalte wilde geven. Het beeld is gereduceerd tot bijna niets. Schijnbaar immateriële kleurvelden maken zich, zonder vaste begrenzing, los van de achtergrond.
De symmetrische opbouw maakt zijn doeken tot ikonen, vervuld van een van binnen uit opgloeiend licht. Zijn schilderijen vertonen hierdoor een poëtisch karakter, maar ook religieus en metafysisch.

bron: kunstbus.nl

Mark Rothko is een Baltische ziel. Geboren in Daugavpils, Letland als zoon van joodse ouders, verhuist de familie in 1910 naar de VS. Daar moest het gezin zich redden nadat vader Jacob vroeg overleed. Na een moeilijk begin vindt Rothko langzaam zijn weg in de nieuwe maatschappij. Hij eindigt als beroemd kunstenaar. Over Rothko schreef Jan Brokken in Baltische zielen:

In zijn biografie van Mark Rothko citeert James Brelin treffend Simone Weil: ‘Geworteld zijn is misschien de belangrijkste en de minst erkende behoefte van de menselijke ziel.’ Rothko raakte ontworteld, net zoals Marc Chagall, net zoals Chaim Soutine, net zoals Chaim Jacon Lipchitz. Wat ze verloren bewaarden ze in hun visuele geheugen en gaven ze een plaats in hun schilderijen of hun beelden.

Rothko verloor het meest: na zijn vaderland zijn vader en na zijn vader zijn geloof. Hij raakte het meest ontheemd en zou de radicaalste van de vier joodse kunstenaars uit de Tsjerta worden.

Breken met de traditie hoefde hij niet, hij was al te zeer van haar losgeraakt. Het enige wat hij moest doen was voortgaan op de weg van de ballingschap, en dat deed hij consequent, zonder zich te bekommeren om verguizing of miskenning. Hij definieert zijn kunst als ‘een onbekend avontuur in een onbekende ruimte’.

Uit: Baltische zielen – Jan Brokken, Atlas Contact Amsterdam, 2010

rothko, mark; schilderijenrothko, mark; schilderijen3

Mark Rothko (1903-1970, Daugavpils, Letland)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s