Graham Greene: ‘wat dichtbij ligt, is het best’

greene graham, telegraph.co.ukbron foto: telegraph.co.uk

De situatie: een architect en een krantenmagnaat. De krantenmagnaat gaf de architect opdracht een nieuw huis te ontwerpen. De architect komt zijn eerste ontwerp presenteren. Hij is er trots op. Zijn hele ziel en zaligheid stopte hij in het ontwerp.

‘Handry,’ zei Mr Josephs met die chique glimlach die krantenlezers zo welbekend was, ‘je bent een interessante man; je hebt iets van een dichter, hè? En dit,’ hij keek bezorgd naar de langer wordende askegel, ‘is wat ze je magnus opus noemen. Shakespeare zegt daar vast iets over, maar ik kan het me niet herinneren. Citaten liggen meer in jouw lijn, neem ik aan.’

‘Ik ben bang dat ik niet zoveel om poëzie geef,’ antwoordde de architect. ‘Het is me te immaterieel. Ik hou meer van land, specie, stenen; dingen die ik vorm kan geven en kan voelen.’

‘Je hebt het mis, Handry. Geloof me nou maar, je hebt het mis. Ik heb fortuin gemaakt en daar ben ik trots op, maar ik heb het gemaakt door visie, Handry, visie. Het motto van al mijn kranten was “Volg het licht”.

Met materialisme kom je nergens; vergeleken met visie is het onverkoopbaar. Ooit Longfellow gelezen? Nee? Moet je doen. Geef mij Longfellow maar. Hij weet het iedere keer raak te zeggen. Ik heb iets aan hem ontleend voor mijn Plaatselijk Nieuws:

O dichter, schilder, beeldhouwer / Bedenk één ding door alle tijden / Wat dichtbij ligt, is het best / Laat uw kunstwerk daardoor leiden.

Uit: Het laatste woord en andere verhalen, Bert Bakker Amsterdam, 1991

Graham Greene (1904-1991, Berkhamsted, UK)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s