Bijna iedere dag muziek: de vier v’s

Townes van Zandt, singer-songwriter, country en blueszanger, dichter en vooral Amerikaan. Groot bewonderaar van Hank Williams. Bij leven was Townes van Zandt geen beroemdheid. Kampte met een alcohol- en drugsverslaving en werd niet ouder dan 52 jaar. Zijn songs werden uitgevoerd door talloze bekende musici waaronder: Willie Nelson, Emmylou Harris en Merle Haggert.

Sarah Vaughan, Amerikaanse zangeres. Samen met Billie Holiday en Ella Fitzgerald wordt ze gerekend tot de grote 3 Amerikaanse jazz-zangeressen. Een expressieve stem, kenmerkend vibrato en een groot vocaal bereik maakte haar een voorbeeld voor veel latere zangeressen, waaronder veel R’nB-zangeressen.

Velvet Underground, experimentele rockgroep uit New York. Z’n tijd ver vooruit (jaren 60 en 70) en enorm invloedrijk. Met onder andere Lou Reed en John Cale in de gelederen. Minimale muziek met poëtische teksten die gingen over de duistere kant van het leven: sex, drugs en decadentie. Kunstenaar Andy Warhol bemoeide zich uitdrukkelijk met de band.

The Verve, Britse band opgericht door zanger Richard Ashcroft. The Verve viel op door songwriting en het gitaarspel van Nick McCabe. Was concurrent van Oasis, Blur en Radiohead. Druggebruik, rechtzaken en gezondheidsproblemen waren oorzaken voor het uiteenvallen van de band, die tal van wereldwijde hits scoorde. Bittersweet Symphony was de bekendste, gebaseerd op een sample van The Last Time van The Rolling Stones.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s