Bijna iedere dag muziek: Gabriel Fauré

Gabriel Fauré (1845-1924, Pamiers, Fr) was een Romantisch componist met een verfijnde stijl. Naast componist was hij organist en gaf muziekles in Parijs.

Fauré was er vroeg bij. Als kind speelde hij op het harmonium van een kleine kapel in het Zuidfranse Montgauzay. Een oude, blinde vrouw hoorde zijn spel, was onder de indruk en vertelde dat aan Gabriel’s vader. Hij stuurde de jonge Fauré naar Parijs om daar muziekles te nemen. Hij werd onderwezen als koormeester en leerde alle aspecten van kerkmuziek kennen. Hij speelde piano, orgel en volgde koorlessen. Fauré blonk uit en won prijzen.

Na school ging Gabriel werken in Rennes als organist. Daar werd hij een beetje baldadig. Kwam ’s morgens naar de mis in de kleren die hij nog had gedragen op het bal van de vorige avond. Tijdens de mis ging hij regelmatig naar buiten om een sigaretje te roken. Ook organiseerde hij ‘battles’ met andere organisten. Bedoeling was elkaar van de wijs te krijgen door van toonsoort te veranderen.

Op school had Fauré les gehad van Camille Saint-Saëns. Die daagde hem uit te gaan componeren. Hij gaf daarbij wat voorbeelden: Wagner, Liszt en Schumann. Gabriel zou een groot liefhebber worden van het werk van Wagner.

Als 26-jarige bewoog Fauré zich in Parijse muziekkringen. Daar maakte hij kennis met de moderne Franse muziek. Na zijn opleiding begon ook het componeren. Fauré’s stijl is verfijnd, subtiel, elegant, kleurrijk en lyrisch. Zijn muziek kenmerkt zich door een serene sfeer. Hij componeerde het liefst kamermuziek, pianostukken en liederen. Fauré geldt als bruggenbouwer tussen de Romantiek en de moderne klassieke muziek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s