Bijna iedere dag muziek: Stan Getz en Dexter Gordon

Stan Getz en Dexter Gordon hebben niet alleen de saxofoon, die beiden spelen, gemeen. Grote voorbeeld en leermeester was voor beiden Lester Young. Young, president van de sax, deed altijd alles anders. Dat bracht hem bekendheid maar leidde ook tot een breed gewaardeerde inspiratiebron. Young was tot op late leeftijd een man die emotionele oprechtheid kon paren aan schoonheid.

Stan Getz speelde gevoelig en liet zijn sax zingen, soms zuchtend, koerend dan weer klagend. Zoals rookkringels klonk het spel van Getz. Getz viel op en bracht het tot solist. Gevolg daarvan was dat hij voor het bekende Verve-label veel platen maakte in steeds wisselende samenstellingen. Ommekeer in zijn repertoire werd een 3-jarig verblijf in Europa. Terug in de States nam hij Focus (1961) op waarin strijkers het decor vormden voor zijn solo’s. Daarna volgde in 1962 Jazz Samba. Daarmee lanceerde Getz de Bossa Nova-rage, die nooit meer zou verdwijnen.

Dexter Gordon, ook Young-volgeling, speelde een zwaardere toon dan Young. Het verhaal gaat dat dat kwam door de invloed van Coleman Hawkins, die in de jaren 30 furore maakte. Gordon was eigenlijk een bebopper. De grote, lange Gordon raakte verslaafd aan heroïne en belandde in de gevangenis. Begin jaren 60 kwam hij vrij en vertrok naar Europa. Voor Blue Note nam hij verschillende uitstekende albums op.

Gordon was het typische voorbeeld van een ‘hipster’, cool, ongebonden, vrij en steeds zijn gevoel volgend, stortte hij zich in allerlei (muzikale) avonturen. Franse filmer Bertrand Tavernier wilde een film over het leven van Bud Powell en Lester Young en vond Gordon de gewezen hoofdpersoon voor het legendarische Round Midnight (1986). Drie jaar later overleed de ‘grootse’ Gordon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s