Ken uw klassiekers: Apollo

Apollo; playmobil.comOok Playmobil kent Apollo inclusief lier, boog, pijlen en orakel. bron foto: playmobil.nl

Apollo is een gevalletje apart. Zowel bij de oude Grieken als bij de Romeinen heette hij hetzelfde. Dat komt omdat hij de alleskunner, het multitalent van de goden was. Hij was God van het boogschutten, het waarzeggen, de geneeskunde, de muziek en het licht. We kijken als mensen al op naar goden, maar dit is buitencategorie. Hier dreigt een burn-out.

Apollo geldt als jeugdig en geniet veel aanzien vanwege zijn lichamenlijke schoonheid (ook dat nog!). Hij heerste over aspecten als: intelligentie, creativiteit en beschaving. De ideale schoonzoon en werknemer dus.

Als zoon van Jupiter en Leto werd al snel duidelijk dat hij de gave van het waarzeggen had. Hij stichtte dan ook het orakel van Delphi waar mensen terecht konden bij de sybille, zijn medium, die mensen hielp met advies en vooruitzien.

Als superheld vestigde hij zijn naam door Python te verslaan, een reusachtige slang die Delphi terroriseerde. Het verhaal ging dat Apollo’s pijlen ziekte brachten. Toch werd hij vereerd omdat hij het vermogen had te zuiveren en te helen. Zijn zoon Asclepius werd god van de geneeskunst waarme hij genetisch natuurlijk enorm scoorde.

poussin, apollo en muzen; louvre.fr

De Franse schilder Nicolas Poussin schilderde in de 17-de eeuw Apollo temidden van de muzen. Te zien in het Prado, Madrid. bron foto: wikipedia commons.org

De zachte kant van Apollo was zijn liefde voor poëzie en muziek. Met zijn uitgebreide CV was het een makkie om hoofd van de muzen te worden. Zo geschiedde. Samen met de muzen wordt hij vaak in de kunst afgebeeld spelend op een lier. Het snaarinstrument de lier stond symbool voor het rationele beoordelingsvermogen. Terwijl blaasinstrumenten (de fluit) hartstocht en redeloosheid symboliseerde. Ja, ook de goden zijn niet vies van wat vooroordelen.

Tiepolo_-_Apollo_and_Daphne; wikipedia commons

De Italiaanse kunstenaar Tiepolo (18-de eeuw) schilderde veel en vaak Apollo. Hier op jacht naar Daphne. Onder aan Daphne’s voet haar vader de riviergod Pineus. Onder haar rokken verbergt zich Cupido. 

Apollo had iets met kransen. Apollo stond bekend als Phoebus, de stralende. Apollo was de god van het licht, werd met de andere zonnegoden (Helios en Sol) vergeleken en daarom met een stralenkrans afgebeeld. We verbinden Apollo ook nog aan de lauwerkrans. Zoals al die goden mocht ook Apollo er liefdesaffaires op nahouden. De bekendste was die met de nimf Daphne. Cupido was ooit door Apollo bespot vanwege zijn beroerde boogschutterskunst. Uit wraak besloot Cupido Apollo te doorboren met liefdesverwekkende pijlen en Daphne met koude, loden pijlen. Apollo raakte op slag verliefd op Daphne, maar Daphne moest niets van hem hebben. Wat volgde was een vlucht van Daphne die eindigde bij de riviergod Peneus, haar vader. Toen Apollo Daphne vastgreep, omdat ze geen kant meer op kon, veranderde Daphne in een laurierboom. De laurier werd Apollo’s uitverkoren boom. Uitblinkers in sport en kunst krijgen sindsdien de lauwerkrans.

Tiepolo_-_Apollo; wikipedia commons

Nogmaals Apollo, duidelijk als zonnegod en omringd door een aantal van zijn muzen. Het kunstwerk is van Tiepolo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s