Florence Henri componeerde foto’s zoals ze schilderde

henri, florence; zelfportret5henri, florence; zelfportret3‘Ik claim niet de wereld te kunnen verklaren, net als ik niet in staat ben mijn eigen gedachten te verklaren’, aldus kunstenares Florence Henri (1893-1982, New York, USA). Waar Henri zich aan vasthield in haar werk was compositie. Ze componeerde foto’s zoals ze schilderde. Alles onder controle houden. ‘Volumes, lijnen, schaduw en licht, alles moet zich onderwerpen aan mijn wil. Moeten uitdrukken wat ik wil dat ze uitdrukken.’

De van origine Amerikaanse vertrok, na de vroege dood van haar moeder, als 2-jarige naar Europa. In Europa was ze rusteloos en talentrijk, trok veel rond, studeerde op verschillende plekken en schilderde. Ze werd aangetrokken door kubisme en constructivisme, werd beïnvloed door de Futuristen. In Berlijn ging ze piano studeren en kreeg onder andere les van Busoni. In de Eerste Wereldoorlog voorzag ze in haar levensonderhoud door muziek voor ‘stomme films’ te componeren.

In de jaren 20 ging ze naar Parijs en hield zich bezig met schilderen. Eind jaren 20 vertrok ze weer naar Berlijn en sloot zich aan bij kunststroming Bauhaus. In die tijd maakte ze kennis met fotografie. Vanaf de jaren 30 begon ze te experimenteren met fotografie, inmiddels weer terug in Frankrijk waar ze zou blijven.

henri, florence; zelfportret2henri, florence; zelfportret4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s