Jeroen Brouwers en de vliegen

Het is een volgend boek in de ontdekkingsreis die Jeroen Brouwers (1940) heet. Joris Ockeloen en het wachten (het wachten is een meer dan belangrijk thema in ons mensenleven) levert de vliegen als ontdekking op. Vliegen is wellicht een terugkerend thema? Het is een ervaring van Brouwers, die in zijn jeugd in Batavia, samen met zijn moeder in een Jappenkamp zat. Hij beschreef die ervaringen in Bezonken rood.

Ook in Joris Ockeloen komen de vliegen voorbij. Joris is met zijn vrouw in het ziekenhuis voor haar bevalling. Hij wacht op bericht, maar mag niet bij zijn vrouw en aanstaand kind.

Hij blijft onbeweeglijk zitten als in een van de zonlichtplekken tegen de muren de schaduw van een merel beweegt, die buiten, in een verkruimelde boterham, op de vensterbank is neergestreken. Hij durft niet te zuchten, integendeel hij houdt zijn adem in en is bereid te denken dat de verschijning van de vogel een teken van hoop is. De hoop, die even in hem opkomt, grenst aan vreugde, maar het is slechts even. Hoop, dan nog, waarop? Enkele keren hoort hij het getik van de vogelbek op de vensterbank, dan vliegt het dier weer op en slaakt een reeks afschuwelijke kreten, die Ockeloens schedelhuid doet krimpen van schrik. In de van saaiheid en droogte grijze tuin, waarvan hij een fragment kan zien, hapt een witte hond naar iets dat Ockeloen niet kan zien, maar waarvan hij onmiddellijk aanneemt dat het een wolk vliegen is. Niemand, behalve hij, schijnt de vliegen op te merken die, misschien ten gevolge van de merkwaardige tropische weersgesteldheid van de laatste dagen, in zwermen boven de stad en in de huizen hangen. Vanmorgen heeft hij ze van onder een riooldeksel zien opstijgen. Zelfs op het lichaam van Laura zaten vliegen toen de vroedvrouw het laken van haar wegtrok. Vliegen ook in deze hal.

Uit: Joris Ockeloen en het wachten, Arbeiderspers Amsterdam, 1967 

brouwers, jeroen; humo.bebron foto: humo.be

Jeroen Brouwers (1940, Jakarta, Indonesië)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s