Bijna iedere dag muziek: Sonny Rollins, Ride en Maurice Ravel

Maurice Ravel (1875-1937, Fr) was een wonderkind. Speelde op 7-jarige leeftijd piano, nam compositielessen bij Fauré en leerde Strawinsky kennen. Samen bewerkten ze een opera. In de Eerste Wereldoorlog was hij chauffeur, werd ziek en keerde terug naar Frankrijk. In de gekochte villa bij Parijs richtte hij zich volledig op componeren. Van Ravel kent u wellicht de Bolero.

Sonny Rollins (1930, USA) is tenorsaxofonist, speelde bebop en hardbop en mogen we tot de beste betitelen. Zijn invloed reikt tot aan de dag van vandaag. Zijn spel is vloeiend, harmonieus, toegankelijk. Zijn muzikale ideeën eindeloos. Rollins speelde met grootheden als Miles Davis, Bud Powell en Max Roach. Beroemd zijn de twee albums die hij opnam met een trio waaraan de piano ontbrak: Way Out West en Night at the Village Vanguard. Rollins stond open voor nieuwe invloeden, die hij ondermeer opdeed in India en Jamaica. De sax-speler gold de laatste jaren als bruggenbouwer tussen oude en nieuwe jazz.

Ride startte in de jaren 90 als een epigoon van My Bloody Valentine. Het was neo-psychedelica met meer melodie, simpeler en directer. Shoegaze zei de Britse pers maar met meer gevoel voor vakmanschap en dynamiek. In de negentiger jaren distantieerde de band zich van haar shoegaze-imago door meer pop en folkrock toe te laten. Daarna volgden solo-projecten van de bandleden. De laatste jaren hervatte de band weer opnames en optredens, met succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s