Bijna iedere dag muziek: Frank Sinatra

Frank Sinatra (1915-1998, USA) was voor de muziek in de 20-ste eeuw minstens zo belangrijk als Elvis Presley en The Beatles. Zijn muzikale loopbaan duurde ruim 60 jaar. In die 60 jaar liet hij zien zich met gemak staande te kunnen houden ondanks nieuwe trends en muziekstromingen.

Hij verscheen in de Swing-jaren 30 en 40; hielp de Sing-tijd te definiëren tijdens de jaren 40 en 50; hield zich staande in de Rock-tijden van de jaren 50 en 60 en wist nog miljoenen platen te verkopen tot diep in de negentiger jaren. Sinatra was the American popular song die geschreven werd in de jaren 20, 30 en 40. Maar hij grossierde ook nog in aandacht en succes met songs als New York, New York en My Way.

Frank Sinatra werkte met de grote theater-componisten van die periode: Jerome Kern, Irving Berlin, George Gershwin, Cole Porter, en Richard Rodgers. Zijn versies van hun songs leidde tot hernieuwde aandacht en maakte ze tot genre-klassiekers.

Op platen en tijdens live-optredens, in films, op radio en televisie, Sinatra zong standards op een manier die de songs tijdloze aantrekkingskracht gaven.

Mijn persoonlijke voorkeur voor het enorme aanbod aan Sinatra-songs gaat vooral uit naar de jaren 50 en 60, zoals uit onderstaande keuze blijkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s