L.H. Wiener onthoudt zich van schrijven

wiener, lh; atlas.nlbron beeld: atlascontact.nl

Meester van het korte verhaal, dat is L.H. Wiener (1945, Amsterdam). De man had moeite zich een plek in het literaire landschap te veroveren. Vaak en veel werd zijn werk genegeerd dan wel ongelezen gelaten. Pas toen zijn verhalen gebundeld werden, kwam de aandacht. Een stilist die thema’s aan de orde brengt, die gelezen mogen worden. En, niet onbelangrijk, de man heeft humor. Zoals in onderstaand fragment blijkt.

In Mijne heren, een verhaal uit 1966, gaat het over het schrijverschap. Huxley en Baudelaire worden aangehaald om het volgende aan te tonen:

Als een schrijver zijn wereld niet interessant genoeg vindt om over te schrijven, dan moet hij er eenvoudig niet aan beginnen en dan moet hij niet met allerlei onzinnige kunstgrepen trachten een wereld op te roepen die onder normale omstandigheden niet zijn werkelijkheid is maar een surrogaatwerkelijkheid. Zo denk ik erover.

Daarom kom ikzelf ook niet tot schrijven. Ik heb de intenties wel, maar de stof ontbreekt me. Men moet mijnsinziens leren dat als noodlot te zien. Maar tegelijkertijd moet men leren dat noodlot te aanvaarden. En dat heeft C. Baudelaire niet gekund en dat kan ik wel.

Uit: Man met ervaring, Bert Bakker Amsterdam, 1983

L.H. Wiener (1945, Amsterdam)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s