Vonne van der Meer en de kracht van verbeelding

Nederland, Amsterdam, 20151006
Vonne van der Meer
Foto: Kick Smeets (c) '15bron beeld: filosofie.nl

In Eilandgasten van schrijfster Vonne van der Meer gaat een oudere man, na het overlijden van zijn vrouw, naar een Waddeneiland. Uit zijn innerlijke monoloog begrijpen we dat hij met zelfmoordplannen rondloopt. Een verdrinkingsdood moet het worden. Al lezende valt het op dat er bijna geen alinea is die niet bol staat van negativisme als het gaat om voortleven. Da’s knap.

Her en der gloort er echter iets van hoop op betere tijden. En daarbij speelt verbeelding een rol. De man heeft kinderen en is zich bewust van wat zijn daad voor de nablijvers kan betekenen. Dat inlevinsgvermogen en de verbeelding die daarbij een rol speelt wordt geïllustreerd in het volgende:

Maar ook de radio draaide hij na verloop van tijd naar een taal die hij niet verstond, of zo zacht dat hij amper hoorde wat er werd gezegd. Het enige bericht uit al die stromen berichten dat hij de laatste tijd onthouden had, ging over niets, lucht, vlokken schuim: onderzoek had uitgewezen dat je je spieren ook kon trainen door je alleen maar voor te stellen dat je een oefening deed. Dat was gemeten. Ook bij iemand die zich alleen maar verbeeldde dat hij gewichten optilde, nam de spieromvang toe. Hij had zich nog maar eens omgedraaid en tevreden zijn ogen gesloten. Hij kon voortaan rustig in bed blijven en zich voorstellen dat hij opstond, een douche nam, ontbeet, zich aankleedde, een wandeling maakte, mensen ontmoette. En van al die activiteiten zou hij verslag doen wanneer zijn kinderen hem ’s avonds belden met de rituele vraag: en, wat heb je gedaan vandaag? Hij kon aan het leven deelnemen, ‘weer goed functioneren’ zoals zijn schoonzoon het noemde, terwijl hij deed wat hij het liefste deed, in bed blijven en geen vin verroeren.

Uit: Eilandgasten, Contact Amsterdam, 1999

Vonne van der Meer (1952, Eindhoven)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s