Tommy Wieringa: de homo sapiens is gebaat bij tegenstand

wieringa, tommy; nrc.nlbron beeld: nrc.nl

Schrijver Tommy Wieringa (1967, Goor) kende ik van zijn romans. Minder bekend zijn de reisverhalen die hij schrijft. Tommy leidt aan bestemmingsloosheid, zoals hij schreef in Wit paard, gezien door een barst in de muur. In dit verhaal doet hij uit de doeken hoe het voelt om met de Silk Road Express (=Transsiberië en Oriënt ineen) van Moskou naar Peking te reizen, een oude droom die in vervulling ging.

Ik dacht aan bai ju guo xi, een Chinese uitdrukking die ik tegenkwam in Opgespoorde wonderen van Rudy Kousbroek, over het mensenleven ‘dat voorbijflitst als een wit paard, gezien door een barst in de muur’.

Wat viel er te vertellen over een reis in een glazen lift die horizontaal door de wereld schoot? De wereld moet langzaam en op de tast veroverd worden. De homo sapiens is gebaat bij tegenstand, de hoeveelheid tegenstand die hij overwint bepaalt het genot dat hij uiteindelijk aan een gebeurtenis beleeft. Moeilijkheden geven zijn leven zin. Maar ik had niets hoeven overwinnen, ik voelde me een vetgemeste golden retriever, die gedegeneerde soort, geliefd in betere kringen en vaak te herkennen aan een rode boerenzakdoek rond zijn nek. Ik werd alleen uit mijn lethargie gewekt door de maaltijden en excursies naar oude steden waar alle historiciteit afgestreken was nadat Unesco ze op de Werelderfgoed-lijst had gezet. De bezienswaardigheden waren niet gerestaureerd maar herbouwd.

Ik begreep voor het eerst waarom toeristen altijd foto’s maken alsof hun leven ervan afhangt, het is letterlijk hun geheugen. Zonder foto’s zouden ze zich niets herinneren want de informatie die ze krijgen is oppervlakkig en het tempo waarin ze bewegen moordend.

Uit: Ik was nooit in Isfahaan, reisverhalen, Bezige Bij Amsterdam, 2009

Tommy Wieringa (1967, Goor)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s