Dirk Vellenga over het Terschelling-gevoel

vellenga, dirk; bn:destem.nlbron beeld: bndestem.nl

Journalist en schrijver Dirk Vellenga wijdde in Paal 8 (een ode aan Terschelling) uit over dit Wadden-eiland. Hij maakt in dit verhaal duidelijk wat het Terschelling-eiland-gevoel is. Ik vond het treffend.

Terschelling schept helderheid. De zeewind verjaagt wolken, buien en depressies. Onder het gestrekte blauw is het licht zo doordringend dat zelfs diep in je ziel geen donkere hoeken zijn.

(..)

Terschelling is een vast en tijdloos decor. Ik ben er het jongetje in het zitje op vaders fiets, de tomeloze wielrenner in de groei, de kampeerder met twee lekke banden en een meisje achterop en tegelijkertijd een van de grijze peddelaars op de schelpenpaden buiten het hoogseizoen.

Terschelling is de constante factor die je ontwikkeling zichtbaar maakt. De Noordzeekust is een meetlat, om de kilometer staat een paal. Paal 8 is natuurlijk het belangrijkste ijkpunt. Loop over het brede strand, dat onmetelijke, stille perron in de wereld van haastige kruisingen en drukke verbindingen. Haal diep adem, luister naar de uitbundige meeuwen, laat je reinigen door de wind. Dan kun je meten wat je hebt gewonnen of verloren, waar je bent gegroeid en waar je hebt moeten toegeven. En altijd is daar de zee om je geruststellend toe te spreken met de wijze stem van de eeuwigheid.

Uit: Paal 8; uit: Aan zee, verhalen en gedichten tgv het 25-jarig bestaan van uitgeverij Conserve, Conserve Schoorl, 1998

Dirk Vellenga (1947-2007, Leeuwarden)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s