Wieringa over de reiskoffer als ijkpunt

Het laatste verhaal in de bundel Ik was nooit in Isfahaan van schrijver Tommy Wieringa is gewijd aan het reizen in het algemeen en de reiskoffer in het bijzonder. De koffer als ijkpunt.

Ik weet het nog goed, gewicht was voor toeristen. Mijn reizen zouden licht zijn, met wind onder mijn zolen. Met tien kilo bagage kon ik een halfjaar toe. (..) Gewicht was een hindernis voor wie deel wilde hebben aan het mysterie van de wereld.

Nu kijkt een grondstewardess van de KLM naar de transportband als ze me incheckt, en ziet net als ik 26.5 staan, in groene cijfers. ‘Het spijt me, meneer, maar u mag twintig kilo meenemen. U moet bijbetalen.’

Een flits van schaamte, ik ben te zwaar geworden.

Ik herinner me de verkoopster van de kofferwinkel aan de Overtoom in Amsterdam, hoe ze zei: ‘Maar als je nou echt wat wilt, dan moet je deze nemen.’ Ik keek naar een forse koffer op wieltjes, van het merk Victorinox. De verkoopster ritste hem vlot open en toonde één voor één de verborgen voordelen van deze moeder aller koffers. Mijn pak kon kreukloos mee. Een rits om het volume nog met een paar kilo te vermeerderen. Levenslange garantie. En tien procent korting voor de snelle beslisser. Ik verliet de winkel met een koffer waar personeel bij nodig was.

De grondstewardess wacht, ga ik nou bijbetalen of niet. ‘Ik haal er wel wat uit,’ zeg ik, en hevel boeken over naar mijn handbagage. Ik voel hoon in mijn rug, de rij leest het verraad aan mijn vroegere zelf. Ik zet de koffer terug op de band en kom uit op eenentwintig kilo. De grondstewardess schenkt één kilo genade.

De overgang van de jeugd naar de volwassenheid en uiteindelijk de dood is de overgang van een rugzak naar een koffer op wieltjes. Van een draagbaar, nomadisch bestaan naar het overgewicht van de buitenwijk. De traagheid van verdediging, niet de snelle vlucht.

Uit: Koffer; uit: Ik was nooit in Isfahaan, reisverhalen; Bezige Bij Amsterdam, 2009

wieringa, tommy;hebban.nlbron beeld: hebban.nl

Tommy Wieringa (1967, Goor)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s