Romaanse kunst: als inhoud en vorm samenvallen

kapel en kerk, romaans6kapel en kerk, romaans3kapel en kerk, romaans4

Het romaans met zijn halfronde bogen en zware muren mag de eerste kunst op Europese schaal genoemd worden, misschien nog niet eens zozeer door een eenheid in bouwstijl, als wel omdat die plotselinge boom in de kerkbouw een in religieus opzicht verenigd Europa betekende, waar kruistochten en massale bedevaarten konden ontstaan en waar een relatief grote bevolkinsgroep een eigentijds Esperanto sprak: Latijn.

(..)

Bij de bezoekers van vandaag overheerst bewondering voor een zuiver bouwkundige prestatie uit de tijd van schietlood, beitel en vooral mankracht. Maar wij ons niet realiseren, is dat de architect iets tot zijn beschikking had dat wij nu zo goed als zijn kwijtgeraakt: het idee dat die kerk moest verbeelden, Gods plan.

(..)

Als de middeleeuwers hun gebouw al zo in woorden konden ontleden, dan nog konden ze die onderdelen niet los zien van hun functie in het geheel; alles in de kerk, van crypte tot klokketoren verbeeldt iets. Een episode uit de bijbel, de vier elementen, het leven, de dood en de opstanding. Een kerk is een stenen encyclopedie van het christendom, een kerk is het christendom. Een kerkgebouw is niet alleen buitengewoon geschikt voor een kerkdienst, de kerk is de kerkdienst zelf. Inhoud en vorm van het geloof vallen erin samen.

(..)

Het is een huis. De muren dragen het dak en laten je niet uit het gebouw ontsnappen. Ze keren zich naar binnen. Men wordt omgeven door een ruimte. Precies dat is ook het gebed: een geslaagde concentratie. God is niet buiten, il est lá.

fragmenten uit: Een stenen tijdperk; uit: Landschap achter het oog – Hans Steketee, Veen uitgevers Utrecht, 1988

kapel en kerk, romaans5kapel en kerk, romaans2kapel en kerk, romaans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s