Bijna iedere dag muziek: Ryuichi Sakamoto

Een derde deel van het Yellow Magic Orchestra (YMO); prijswinnende componist van film-soundtracks; belangrijk vernieuwer van de synthpop en verbinder tussen (moderne) klassieke muziek uit Oost en West: Ryuichi Sakamoto.

Sakamoto (1953, Tokyo, Jp) zat als 3-jarige achter de piano, speelde in jazzbands in zijn studententijd en hoorde van alles voorbij komen. Van Beethoven tot Beatles tot John Cage. Ging elektronische muziek studeren en formeerde YMO met Takahashi en Hosono. Liet zich inspireren door het Duitse Kraftwerk en werd een popster in zijn thuisland. De single Computer Game werd bepalend voor een hele generatie tot aan rapper Afrika Bambaataa aan toe.

Eind 70-er jaren ging Sakamoto meer zijn eigen muzikale pad volgen en dat leidde in 1983 tot opheffen van YMO. Dat eigen pad leidde tot filmscores en acteer-werk. Merry Christmas, Mr. Lawrence werd een hit, ook dankzij de andere hoofdrolspeler David Bowie. Single Forbidden Colours, gezongen door Japan-frontman David Sylvian, is een fraai voorbeeld van hoe wonderschoon Sakamoto kan componeren.

Een tijdlang zoekt de componist de samenwerking met muzikale en uiteenlopende bondgenoten zoals: Tony Williams, Bootsy Collins, Iggy Pop, Robert Wyatt en Brian Wilson. In de volgende jaren volgen filmscores en solo-projecten elkaar op, meestal succesvol. Ondertussen onderzoekt hij alle hoeken en gaten van het muzikale spectrum.

Zijn verdiensten voor de (pop)muziek vielen vooral in Frakrijk op. Dat leidde in 2009 tot een hoge onderscheiding: Officier du Ordre des Arts et des Lettres. Waarvan acte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s