Bijna iedere dag muziek: Phil Spector

Phil Spector (1939-2021, New York, USA) kennen we als de bedenker van de Wall of Sound. Een grote groep musici spelen hun partij unisono in met veel echo, altijd in mono, en dat schept een breed orkestraal geluid dat het in de jaren 60 (en daarna) goed deed op de radio en in de jukebox. Met de Wall of Sound werd Spector een van de meeste invloedrijke producers in de popmuziek.

Spector produceerde platen met Gene Pitney, een handvol meidengroepen: The Ronettes, The Crystals en Darlene Love and the Blossoms en Ike and Tina Turner. Voor Ike and Tina maakte hij River Deep, Mountain High in 1966. Dat werd toen een flop: nummer 88 op de Amerikaanse hitlijsten. Een breekpunt zou later blijken. Spector stond aan het begin van een groeiende staat van gekte die in 2003 zou leiden tot een schietpartij met dodelijke afloop waardoor Spector (tot aan zijn dood) in het gevang belandde.

Spector trouwde op 14 april 1968 met Veronica Bennett, zangeres bij The Ronettes. Zij werd bekend als Ronnie Spector en vertelt over de Ike and Tine-periode:

Ik heb zijn onttakeling van dichtbij meegemaakt. Het mislukken van River Deep, Mountain High heeft hem tot waanzin gedreven. Er gebeurde zoveel tegelijk in dat nummer, voor het Amerikaanse publiek was het over the top, veel te ingewikkeld. Ik heb eerlijk gezegd altijd het idee gehad dat hij Tina Turner wilde lanceren als de nieuwe Ronnie Spector. Als hij met Tina een hit scoorde, kon hij (tegen mij) zeggen: zie je wel, ik heb jouw stem helemaal niet nodig.

bron: Drie akkoorden en de waarheid, muzikale levenslessen, Rob van Scheers; De Kring Utrecht, 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s