‘De stad is altijd en overal des mensen’

De stad is altijd en overal des mensen.

(..)

Voor wie dat wil zijn er huizen, kerken, cafés, theaters en winkels, genoeg om binnenshuis te verblijven. Wie buitenshuis wil zijn, kan de straten, de pleinen, parken en tuinen bewandelen. Als je geluk hebt, is er een mooi aangelegde promenade, en als je veel geluk hebt zelfs een rivier.

Het gebeurt wel meer dat je in de stad zowel het een als het ander hebt, en dat doet denken aan overvloed en vrijheid. Bomen en lantaarnpalen. Lage woninkjes en hoogbouw. Boulevards en stegen. Autotochtonen en allochtonen. Bewoners en forenzen. Arbeiders en bedienden. Dames en hoeren. Mensen en kinderen. Je kunt er net zo goed beschermd vrij rondlopen, je kunt er zowel gekend als incognito bestaan. Jijzelf bent misschien alleen, maar de hele wereld is dichtbij. En dan de onvolprezen trottoirs!

En als je werkelijk hebt leren wandelen, is het niet erg dat het soms slechts overleden compagnons de route zijn die met je oplopen.

(..)

‘In een stad de weg niet weten is niets bijzonders. Maar in een stad verdwalen zoals men in een bos verdwaalt, daarvoor is scholing nodig. Dan moeten straatnamen zo tot de dwalende spreken als het knappen van droge twijgen.’ (citaat Walter Benjamin)

Wat drijft iemand opnieuw de stad in? Wat drijft iemand andermaal naar een boek? Men kan alleen antwoorden voor zichzelf.

Altijd te veel. Enthousiasme, bijvoorbeeld, voor de werkelijkheid en de mens daar middenin. Nooit genoeg. Het genoegen om de wereld te bekijken, te betasten, te beluisteren, de geuren ervan te volgen, zelfs als dat betekent dat je telkens verloren loopt. Kortom, leven en alle wegen daar naartoe. En steeds weer opnieuw. Op elk ingeslagen pad het steevaste verlangen voorbijgangers te kruisen.

fragment uit: Eindelijk buiten, filosofische wandelingen, Lemniscaat Rotterdam, 2007

AnnMeskens; mo.bebron beeld: mo.be

Ann Meskens (1965, Be)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s