Lezen: schimmen alleen voor jou te zien -Papyrus

Laten we het nu even hebben over jou, lezer van deze zinnen, met het boek opengeslagen in je handen, wijd je je aan een mysterieuze en verontrustende activiteit, hoewel het zo gewoon is dat het je belet je te verbazen over wat je aan het doen bent. Denk er eens goed over na. In stilte laat je je blik gaan over rijen letters die betekenis voor jou hebben en je in contact brengen met ideeën die helemaal losstaan van wat je op dit moment omringt. Je hebt je, om zo te zeggen, teruggetrokken in een kamer in jezelf waar afwezige personen tegen je praten, dat wil zeggen schimmen die alleen voor jou te zien zijn (in dit geval mijn spookachtige ik), en waar de tijd verstrijkt op het ritme van je belangstelling of verveling. Je hebt een parallelle realiteit geschapen vergelijkbaar met de cinematografische illusie, een realiteit die alleen van jou afhangt. Je kunt op elk moment je ogen afwenden van deze alinea’s en weer meedoen met de wereld om je heen. Maar tot dan blijf je aan de zijlijn, daar waar je wilt zijn, waar je voor gekozen hebt. Er schuilt bijna iets magisch in dit alles.

lezen middeleeuwen.jpg

(er volgt een verhandeling over dat lezen niet altijd een intieme, persoonlijke ervaring was. In de middeleeuwen was bijvoorbeeld hardop lezen de norm. Schrijvers spraken hun zinnen hardop uit en letten op de muzikaliteit van het gesprokene. Een boek was een uitgesproken stem. De vrijheid die we nu als lezer hebben, is een verovering van het autonome denken op het zich verlaten op autoriteit en kwam stap voor stap tot stand)

Je bent een zeer bijzonder soort lezer en stamt van een geslacht van vernieuwers af. Dit zwijgende gesprek tussen jou en mij, vrij en geheim, is een verbazingwekkende uitvinding.

fragment uit: Papyrus, een geschiedenis van de wereld in boeken – Irene Vallejo, Meulenhoff Amsterdam, 2021; vertaling Adri Boon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s