F.B. Hotz: misselijk worden van Rotterdam

hotz, fb; nrc.nlbron beeld: nrc.nl

Ik had Rotterdam nog nooit gezien en die aanblik wekte afschuw en ontzag. De stad was aangrijpend van lelijkheid. Schaamteloos verhieven zich oude spoorwegviaducten en bruggen over oude huizenrijen. Er waren zwarte fabrieken met sintelvelden en midden tussen hoge huizen lag, bij wijze van plein, een kaal voetbalterreintje waarop spiegelend regenwater.

Karren, trams en vrachtauto’s kropen uit allerlei gaten. Tussen het lawaai van knalpotten en kettingaandrijvingen moest vader schreeuwend de weg vragen, want overal waren straten opgebroken. Een opzichter met bolhoed bij een gat vol kabels wees met een zwarte vinger, vader tikte aan de rand van z’n schone strohoed en schakelde in voor die richting. Ik keek bezorgd of de auto met de bruid wel volgde. Ik draaide m’n hoofd af voor een schaamteloos urinoir, zomaar midden op een stoep.

haven rotterdam;bron beeld: serc.nl

Eindelijk verscheen, bevrijdend en mooi, een heiig woud van kranen aan de haven. Ik rook het grootse water. Ten slotte daagden bij vage zon de grote en dode rompen van gemeerde zeeschepen op. Ik haalde diep adem om misselijkheid te bestrijden.

fragment uit: De tuin der weeën; uit: Proefspel; Arbeiderspers Amsterdam, 1980

F.B. Hotz (1922-2000, Leiden)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s