Rena Effendi laat zien hoe olie heerst over levens

effendi, rena; docu6Bildband Rena Effendi Pipe Dreamseffendi, rena; docu4Fotografe Rena Effendi (1977, Baku) werkte bij een oliemaatschappij in Azerbeidjan als vertaler. Door haar werk kon ze financieel onafhankelijk worden.

Van binnenuit maakte ze mee hoe het oliebdrijf werkte. Wat de invloed was op de buitenwereld, legde ze vervolgens vast op beeld. Daarbij richtte ze haar blik vooral op de effecten op gewone mensen.

Vanaf 2006 kon ze voor BP volgen hoe een nieuwe pijplijn werd aangelegd van Baku, via Tbilisi naar Ceyhan. De foto’s zouden op een kalender verschijnen. De werkelijkheid was dat de fotografe er achter kwam dat het merendeel van de mensen niet profiteerde van de nieuwe rijkdom die de olie zou moeten brengen.

‘De aanleg van een oliepijpleiding brengt hoop die onbereikbaar lijkt. De serie Pipe Dreams is opgedragen aan de volkeren van Azerbeidjan, Georgië en Turkije, die te maken hadden met de aanleg van de pijpleiding. Zij zagen de hoop op een betere toekomst vervliegen, aldus Effendi.

effendi, rena; docueffendi, rena; docu2effendi, rena; docu3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s