Van Deense moeders en dochters – Helle Helle’s veerboot

Helle Helle (Olsen) is de naam van een Deense schrijfster. Ik vond haar roman De veerboot. Hoofdpersonen zijn de zussen Jane en Tine. Ze wonen in Rødbyhavn en werken als parfumverkoopsters op de veerboot van het Deense Rødby naar het Duitse Puttgarden. Dat Duitse Puttgarden ken ik want ik verbracht op het eiland Fehmarn ooit eens een vakantie. Puttgarden ligt op dat eiland.

Helle Helle beschrijft het leven van de twee zussen in de Deense provincie. Mannen komen hun leven binnen en vertrekken weer, op dezelfe manier als dat het geval was voor hun moeder, en voor haar moeder.

Tine had altijd veel voor me geregeld. Ze zei dat het de schuld van haar moeder was. Moeder had haar, vanaf het moment dat ik geboren was, gedwongen om voor mij te zorgen. Ze moest me verschonen en in bed stoppen en voor me zingen tot ze er keelpijn van kreeg. Als ze klaagde, zei moeder: ‘Onzin, neem maar een boterham met jam.’ Toen ik ouder werd, moest Tine me elke dag naar school brengen en huiswerk met me maken. Ze had mijn schoolrapport altijd als bewijsmateriaal gebruikt: ‘Kijk zelf maar, ik heb ook zelf het commentaar erbij geschreven,’ zei ze een keer tegen moeder.

‘Je bleef doorzeuren tot het van mij mocht,’ zei moeder.

‘Jane deed het eerst niet zo goed, maar nu gaat het uitstekend.’

‘Je bleef maar doorzeuren, zeg ik toch.’

‘Ja, ja, ja, ja,’ zei Tine met een schittering in haar ogen.

Met dat schitteren van haar ogen regelde Tine ook een aantal dingen. (dochter) Ditte was er een direct gevolg van, en Tine had haar helemaal gepland. Ze was vierentwintig toen ze zwanger werd. Dittes vader was een goedgebouwde IJslandse elektricien. Hij was op doorreis en zou in Rødbyhavn overnachten. Het hotel was een dooie boel, dus ging hij de stad in en kwam Tine tegen. De volgende dag vertrok hij en Tine had geen idee waar hij nu was, en ze wist ook niet meer hoe hij heette. Ze dacht Kádur of Kálif, maar dat klopte vast niet.

uit: de veerboot, Contact Amsterdam, 2007; vertaling Kor de Vries

Helle helle;bron beeld: kultuuritarbija60.blogspot.com

Helle Helle (1965, Nakskov, Dk)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s