Jan Brokken laat je kennismaken met de droevige (Antilliaanse) kampioen

Schrijver Jan Brokken vertelt in De droevige kampioen het verhaal van de succesvolle Antilliaanse tafeltenniskampioen Riki Marchena. Riki was een geval apart, heldenstatus op de Antillen; las Nietzsche en raakte aan lager wal. In de roman laat Brokken in 75 hoofdstukken nauw betrokkenen aan het woord. Dat levert een beeld op van Marchena maar ook van de Antillen.

In het volgende fragment keert Marchena terug naar de Antillen nadat hij in de finale stond van de US Open. Hij krijgt een heldenontvangst.

Onder alle omstandighden bleef hij hartelijk; misschien was dat wel het ware geheim van zijn populariteit. Successen boeken is niet het allermoeilijkste, men moet je die successen ook gunnen. Hem wilde iedereen als vriend. Het eigenaardige was dat hij in het dagelijks leven juist alle moeite deed om zich aan niemand te binden.

‘Ik wil winnen,’ zei hij een keer tegen me. ‘Wanneer je werkelijk wilt winnen, ben je alleen.’ Hij leed daar niet bovenmatig onder; hij beschouwde zichzelf als een eenling, als iemand die zijn eigen weg moest gaan om het hoogste te bereiken.

Buiten zijn ambities interesseerde hem bitter weinig; wanneer het moest, zette hij zijn gevoelens opzij. Achter die warme glimlach van hem ging een kille doorzetter schuil. Hij was in veel opzichten dubbel… maar wie is dat niet?

uit: de droevige kampioen, Pandora Amsterdam, 1997

jan brokken; avondlog.nlbron beeld: avondlog.nl

Jan Brokken (1949, Leiden)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s