Caroline Walker schildert de geïsoleerde vrouw

caroline walker; vrouw8caroline walker; vrouw6caroline walker; vrouw2De Schotse Caroline Walker (1982) maakt schilderijen die doen denken aan het werk van de Amerikaan Edward Hopper. Hopper gaf de Amerikaanse jaren 40 en 50 kleur en een smoel. Hij liet vooral de keerzijde zien van wat we de gloriejaren van de welvaart zijn gaan noemen. Isolatie en eenzaamheid werden door Hopper treffend in beeld gebracht.

Caroline Walker doet iets soortgelijks maar dan met de vrouw van de 21-ste eeuw. Walker schildert taferelen die ons een intiem inkijkje bieden in het leven van die moderne vrouw. De geschilderde vrouwen hebben zich even losgemaakt van de alledaagse dingen. Zich even afgezonderd. Aan de omgeving waarin ze zich bevinden, kun je zien dat de dames welgesteld en bevoorrecht zijn. Het ontbreekt de vrouwen aan weinig, en toch. Zijn ze gelukkig?

Vergeleken met Hopper is ook bij Walker de rol die de toeschouwer speelt belangrijk. Je voelt je voyeur bij het aanschouwen van zoveel intimiteit. En ook bij Walker is het kleurgebruik belangrijk om dramatische effecten aan de scene mee te geven.

caroline walker; vrouwcaroline walker; vrouw3caroline walker; vrouw5caroline walker; vrouw7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s