De (on)regelmatige dosis Nabokov: na de dood

Ik herlees Het oog van Vladimir Nabokov. Het is een heftige zelfmoord-scene, maar in tegenstelling tot veel andere schrijvers houdt het bij Nabokov dan niet op. Want na de dood volgt:

Enige tijd later, zo men hier al van tijd kan spreken, werd het duidelijk dat het menselijk denken na de dood verder leeft door impuls. Ik was stevig gewikkeld in iets – was het een lijkwade? was het gewoon strakke duisternis? Ik herinnerde me alles – mijn naam, mijn leven op aarde – volkomen helder, en de gedachte dat er nu niets was om over te piekeren was weldadig troostend. Met boosaardige en zorgeloze logica ging ik van de onbegrijpelijke gewaarwording van stevige zwachtels over op het idee van een ziekenhuis, en onmiddellijk gehoorzamend aan mijn wil verscheen om mij heen een spook-ziekenhuis en ik had buren, mummies als ik, drie aan weerskanten. `Wat een machtig iets was het menselijk denken, dat het na de dood kon verdersnorren! De hemel weet hoe lang het nog zou voortleven en beelden scheppen, lang nadat mijn overleden brein had opgehouden van enig nut te zijn.

(..)

Want ik wist nu dat het menselijk denken na de dood, bevrijd van het lichaam, zich blijft voortbewegen in een sfeer waarin alles net als vroeger verband met elkaar heeft en tot op zekere hoogte zinvol is, en dat de martelingen van een zondaar in het hiernamaals juist daaruit bestaan dat zijn vasthoudende geest geen rust kan vinden voordat hij erin slaagt, de ingewikkelde gevolgen van zijn roekeloze aardse handelingen te ontrafelen.

(..)

Wat mijzelf betreft was ik nu toeschouwer. Mijn geloof in mijn schijnbestaan gaf mij recht op bepaalde vermakelijkheden.

uit: het oog, Bezige Bij, 1966; vertaling M. Coutinho

Vladimir_Nabokov; theparisreview.orgbron beeld: theparisreview.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s