Bijna iedere dag muziek: Nick Drake

Nick Drake (1948-1974, UK) was singer-songwriter, leefde niet lang, begon vroeg met muziek en is van enorme invloed geweest met zijn songs, stijl van zingen, componeren en gitaar spelen. Hij werd geboren in Birma, het huidige Myanmar waar zijn vader ingenieur was. Verhuisde naar India om ten slotte in 1951 in Engeland terecht te komen.

Het gezin waarin Nick opgroeide was op en top upper-middle class en muzikaal. Hij leerde vroeg piano en gitaar spelen. Op public school leerde hij bovendien klarinet en saxofoon spelen en blonk hij uit in atletiek. Na school ging het naar Cambridge waar hij Engelse letterkunde studeerde. Daaraan beleefde hij weinig lol. Wel aan muziek maken en nummers schrijven. Dat deed hij veel en vaak op zijn kamer. Hij trok zich terug en werd een buitenstaander.

Drake ging met een demo van zijn songs naar een platenmaatschappij. Dat resulteerde in een platencontract bij Island Records. Hij was toen 20 jaar oud. Tot aan zijn dood in 1974 maakte Drake drie albums (Five Leaves Left, Bryter Layter en Pink Moon) en een EP (Fruit Tree). Geen van de albums deed wat in die jaren. Drake raakte in een depressie en trok zich meer en meer terug uit het sociale leven. Ook het componeren ging hem steeds moeilijker af. De Britse zanger-songwriter  vond dat hij gefaald had in het bereiken van zijn luisterpubliek. In 1974 nam hij een overdosis antidepressiva en overleed hij, thuis, bij zijn moeder.

Typische kenmerken van Drake’s muziek: zijn breekbare stem, het delicate gitaarspel en de melancholie van zijn zelfgeschreven nummers. De teksten gaan over spijt, verlies en ontgoocheling, later over de dood, die naderde. Somberheid troef en een reflectie van zijn eigen ervaringen. En toch, wat mij altijd beklijft is zijn warme stemgeluid en de sfeer die zijn (vaak gecoverde) nummers uitdragen.

3 gedachtes over “Bijna iedere dag muziek: Nick Drake

 1. Hallo Remy,

  Leuke en informatieve pagina over Nick Drake, en een mooie keuze van de vier songs!

  Tot precies een week geleden was er in het Stedelijk Museum Breda een boeiende tentoonstelling van Danielle Lemaire, getiteld “You Know I Am Not There”, ondertitel: “schoonheid, mystiek en melancholie in de wereld van Nick Drake”.
  https://www.stedelijkmuseumbreda.nl/nl/programma/danielle-lemaire-you-know-i-am-not-there

  In OOR is daarover een recensie verschenen:
  https://oor.nl/news/volop-nick-drake-verering-in-stedelijk-museum-breda/
  Groeten!
  Harrie Baken

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s