Agustin Victor Casasola: andere tijden Mexico

Agustín-Víctor-Casasola; straat8Agustín-Víctor-Casasola; straat6Agustín-Víctor-Casasola; straat4Agustín-Víctor-Casasola; straat2Geboren in Mexico City was Agustín Víctor Casasola (1874–1928) fotograaf, mede-oprichter van de Mexican Association of Press Photographers en verslaggever voor El Imparicial, de officiële spreekbuis van het Porfirio Díaz-regime.

Casasola brak met dit regime na een conflict. In 1907 werd Generaal Lisandro Barillas, voormalig president van Guatemala, vermoord. De moordenaars kwamen voor het vuurpeleton in de Belen-gevangenis. Casasola wilde deze gebeurtenis vastleggen op beeld maar dat werd verboden. Om toch te kunnen fotograferen klom de Mexicaan in een lantaarnpaal, zodat hij over de gevangenismuur heen zijn platen kon schieten.

Toen in 1910 de Mexicaanse Revolutie uitbrak, richtte Casasola zijn camera op het volk. Jarenlang was zijn aandacht gericht op de elite en hun omstanders. Vanaf nu toonde hij het volk in (burger)oorlog. Hij begreep dat fotojournalistiek de volgers kon laten zien wat er aan de hand was in hun land. Casasola’s beelden toonden de bittere en harde werkelijkheid.

In 1911 richtte hij de Graphic Information Agency op. Op haar hoogtepunt verkocht dit foto-agentschap het werk van 483 fotografen. Het resulaat is een uitgebreid archief over Mexico. Een bijkomend nadeel: het is niet meer te achterhalen welke foto’s van Casasola zelf zijn en welke door anderen werden gemaakt. Want ook Casasola’s jongere broer fotografeerde, om maar eens wat te noemen. Dat maakt de foto’s niet minder waardevol. Casasola: hij legde andere tijden vast in Mexico.

Agustín-Víctor-Casasola; straatAgustín-Víctor-Casasola; straat3Agustín-Víctor-Casasola; straat5Agustín-Víctor-Casasola; straat7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s