Constance Stuart legde Zuid-Afrikaanse tradities vast

Constance Stuart Larrabee; saConstance Stuart Larrabee; sa2Constance Stuart (1914-2000, Camborne, UK) vertrok naar Zuid-Afrika met haar moeder kort na haar geboorte in het Britse mijnstadje Camborne in Cornwall. Ze groeide op in het Zuid-afrikaanse Pretoria, het adminstratief centrum.

Fotografie werd al vroeg haar roeping omdat opa William John Bennets van moeders kant een fotostudio had in Camborne. In 1933 ging ze voor haar opleiding naar Londen en Munchen, waar ze studeerde aan het Beiers Instituut voor Fotografie. In Munchen kwam ze in contact met de moderne fotografie, met de twins-lens reflex camera en met de esthetiek van de zwart-wit film.

In 1936 keerde ze terug naar Pretoria en begon snel daarna met haar Portret Studio. Haar moderne manier van portretteren trok veel bekende Zuid-Afrikaners aan: politici, kunstenaars en schrijvers.

Constance Stuart Larrabee; sa3Constance Stuart Larrabee; sa4

Naast haar studiowerk fotografeerde Stuart Zuid-Afrikaners in hun natuurlijke omgeving. Ze gebruikte daarvoor haar Rolleiflex en ontwikkelde haar eigen stijl. Ze zocht ongewone camera-posities, focuste op belangrijke details en experimenteerde met licht, structuren en vormen.

Ze raakte gefascineerd door de visuele aspecten van de Afrikaanse culturen. Steeds vaker bezocht ze de nederzettingen van het Ndebele volk, dat leefde in de buurt van Pretoria. Het volk was bekend vanwege de kleurrijke tradities, geschilderde huizen en optredens voor toeristen. Vrouwen en kinderen van de Ndebele werden haar favoriete onderwerpen. Zij wisten lang te poseren tijdens de portret-sessies van de Brits-Zuid-Afrikaanse.

Constance Stuart Larrabee; sa5Collection LARRABEE Constance Stuart, 1935-1988

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s