De nacht, de bomen en de maan in het werk van Hasui Kawase

hasui kawese; maan6hasui kawese; maan4hasui kawese; maan2Japanner Hasui Kawase (1883-1957, Tokyo) droomde van een loopbaan als kunstenaar. Hij was afkomstig uit een familie van kooplieden. Nam de zaak van zijn vader over maar bleef in de weer met pen en papier, houtdruk en het penseel.

Toen het bedrijf failliet ging, kon Kawase zich geheel gaan wijden aan de houtdruk-kunst. Hij ging in de leer bij de Japanse meesters, debuteerde op zijn 35-ste met experimentele houtdruk-prenten. Duidelijk werd dat zijn thema’s natuur en de nacht zouden worden met een belangrijke rol voor de maan.

In 1923 werd Japan getroffen door een ernstige aardbeving waarbij een belangrijk deel van zijn werk verloren ging. Kawase werd zich bewust van de kracht van de natuur. Met een ongebreidelde werklust begon hij aan een omvangrijke reeks prenten, waterverf- en olieverfschilderijen, die zijn naam zouden vestigen tot ver buiten Japan. Maar altijd keerden de nacht, de bomen en de maan terug als belangrijkste thema in zijn vakkundige werk.

hasui kawese; maan5hasui kawese; maan3hasui kawese; maan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s