Helen Macdonald wordt blij van complexe dingen

helen macdonald;Schrijfster en wetenschapshistoricus Helen Macdonald met havik. Haar boek De H van havik werd wereldwijd een bestseller. bron beeld: wbur.org

De Britse schrijfster en wetenschapshistoricus Helen Macdonald (1970) schrijft het liefst over de haar omringende natuur.

Dankzij mijn werk als wetenschapshistoricus heb ik geleerd dat we de natuurlijke omgeving altijd, onbewust, onvermijdelijk, als een spiegel van onszelf beschouwen, een die onze eigen wereldvisie en onze eigen behoeften, gedachten en hoop reflecteert.

In de dit jaar in een vertaling uitgebrachte verzameling essays onder de titel Schemervluchten bevraagt en onderzoekt ze, volgens eigen zeggen, dat soort menselijke projecties en veronderstellingen.

Voor alles hoop ik dat mijn werk gaat over iets wat voor mij  van het allergrootste belang is in ons hier en nu: manieren vinden om verschillen te herkennen en te koesteren. Proberen te kijken door ogen die niet de jouwe zijn. Te begrijpen dat jouw wereldvisie niet de enige is. Je af te vragen wat het zou kunnen betekenen om te houden van mensen die anders zijn dan jij. Blij te worden van de complexiteit van veel dingen.

Zij breekt in haar inleiding van dit boek, een lans voor de wetenschap en wetenschappers, die tijdens de Covid-19 pandemie in het verdomhoekje terecht zijn gekomen.

Wetenschappers doen iets wat ik schrijvers graag vaker zou zien doen: ons tonen dat we in een heerlijk gecompliceerde wereld leven die niet alleen om ons draait. De wereld is niet alleen van ons. Dat is ook nooit zo geweest.

Schrijvers hebben in de ogen van Macdonald een belangrijke taak:

Literatuur kan ons iets leren over alles van waarde op aarde. … We moeten communiceren over de waarde van bepaalde zaken, zodat misschien meer mensen zich in de strijd werpen voor het behoud ervan.

In Schemervluchten doet zij een indrukwekkende poging om aan haar eigen oproep te voldoen. Daarover later op deze plek meer.

uit: schemervluchten, Bezige Bij Amsterdam, 2021

Helen Macdonald (1970, UK)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s