Ans Westra legt het leven van Nieuw Zeelanders vast

ans westra; nz2ans westra; nz4ans westra; nz6ans westra; nz8Ans Westra werd geboren in Leiden (1936) en studeerde kunstnijverheid in Rotterdam. In 1954 begon ze met fotografie als hobby, geïnspireerd door de tentoonstelling  The Family of Man van de Amerikaanse fotograaf Eugene Smith. In 1957, ze was toen 21 jaar oud, ging ze naar Nieuw-Zeeland om haar vader op te zoeken, die al was geêmigreerd. Ans begon er als freelance-fotojournalist en veel van haar werk werd gebruikt als lesmateriaal door het ministerie van Onderwijs.

In de beginjaren 60 begon ze het leven van de Maori vast te leggen op beeld. De foto’s werden gebundeld in het boek Maori. Het duurde vijf jaar voordat het boek in 1966 werd gepubliceerd. “Of all the different people who were living in New Zealand, I was most attracted to the Maori because they were the most open and had so much that excited me, inspired me to photograph them. There were also other customs and differences that interested me’, zei ze er zelf over.

Nog altijd documenteert Westra het leven van de Nieuw-Zeelanders. Ze doet dat vanuit Hutt Valley waar ze woont. Haar werk staat in een langdurige traditie van documentaire fotografie. In Nieuw Zeeland begon dat met de gebroeders Burton.

ans westra; nzans westra; nz3ans westra; nz5ans westra; nz7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s