Aad Nuis zocht Nederland en vond…

aad nuis; olofspoort.nlAad Nuis tijdens een reünie; bron beeld: olofspoort.nl

Aad Nuis (1933-2007) was onder andere: publicist, dichter, essayist, (mild) literair criticus, maar ook politicoloog, D66-er, Tweede Kamerlid en staatssecretaris voor Cultuur. In de bundel Op zoek naar Nederland ging hij op zoek naar wat typisch Nederlands is, ter lering ende vermaak.

In het eerste hoofdstuk volgt de voorlopige conclusie:

Waarschijnlijk hebben veel nieuwkomers de typisch Nederlandse hebbelijkheden en vooral onhebbelijkheden al veel beter door dan wij, de oudgedienden. Het zijn de grote woorden en waarden niet waarin wij ons van de anderen onderscheiden, en de anderen van ons. Over de kern daarvan kunnen oude en nieuwe Nederlanders het waarschijnlijk wel min of meer eens worden, als ze elkaar en zichzelf de nodige ruimte gunnen. Het verradelijke misverstand schuilt eerder in kleine, schijnbaar oppervlakkige maar uiterst gevoelige en hardnekkige stijlverschillen. Het zit in manieren van praten, eten, kleden, grappen maken, in omgangsvormen, nauwelijks bewuste signalen van toenadering of distantie, van je plaats kennen en die van de ander respecteren. Het schuilt ook in de verborgen reservoirs van gemeenschappelijke herinneringen en daaraan verbonden emoties. Wie daar geen oog voor ontwikkelt, verzeilt maar al te gauw in afkeer en onbegrip. Daar liggen de gemene koraalriffen van het voortkabbelende sociale verkeer.

En dan volgt een waarschuwing voor de zoeker naar de Nederlandse identiteit:

Wie een portret wil maken van de Nederlanders, zoals die zich de laatste vijftig jaar ontwikkeld hebben, en wie daarbij de veranderlijke kleinigheden niet over het hoofd wil zien, kan beter niet als een ouderwetse fotograaf zelf onder een zwarte doek wegkruipen. Je kunt beter zorgen dat je ook op het plaatje staat, met je eigen geschiedenis, ervaringen en emoties. Niet helemaal vooraan zodat je het zicht belemmert, maar wel openlijk aanwezig. Van veel beweringen berust de met aplomb gepresenteerde objectiviteit op zelfbedrog: iedereen behalve de spreker ziet er de onbewuste en dus onbeheerste subjectiviteit doorheen schijnen. Maar ook wie zorgvuldig objectiveert en alles wat hij te berde brengt baseert op verantwoorde bronnen kan beslissende details en sporen missen.

uit: op zoek naar Nederland, Augustus Amsterdam, 2004

Aad Nuis (1933-2007, Sliedrecht)

2 gedachtes over “Aad Nuis zocht Nederland en vond…

  1. Ik kocht vandaag dit boek bij de kringloop en vond jouw bericht. Wat was jouw aanleiding om deze citaten uit het boek te gebruiken op 2/2/22?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s