Andreas Feininger fotografeerde vooral dingen door mensen gemaakt

andreas feininger; stad, natuurandreas feininger; stad, natuur3andreas feininger; stad, natuur4andreas feininger; stad, natuur5

Bij de Amerikaanse fotograaf Andreas Feininger (1906-1999, Parijs, Fr) gaat het in zijn bekendste foto’s niet zo zeer om mensen, maar om dingen. Dingen die door mensen gemaakt zijn. En niet alleen de dingen maar vooral ook hun vorm, betekenis en hoe lichtval daarin een rol speelt. Zijn bekendste foto’s laten de grote Amerikaanse stad zien op verschillende momenten van de dag.

Rol in die keuze is het feit dat Feininger van beroep architect was. Hij werkte ondermeer met Le Corbusier. ‘Ik ben op zoek naar realisme, super-realisme. De wereld zit vol met dingen die het oog niet ziet, niet opvalt. De camera ziet meer, soms tien keer meer,’ aldus de fotograaf zelf over zijn manier van werken.

Fotografie staat bij Feininger alleen maar in dienst van de foto. ‘Ik wil foto’s maken van dingen die me interesseren. Fotografie is een middel om dat te bereiken.’ Daarvoor gebruikt de geboren Fransman meesterlijke techniek en een scherp oog. Dat resulteert in werk dat zich kenmerkt door harmonie en precisie.

Feininger heeft niet alleen oog voor de grote stedelijke omgeving en hoe de mens zich daartoe verhoudt. Ook voor het allerkleinste in de natuur zoals planten en hun producten. Ander bekend werk van hem zijn de vele foto’s die hij van schelpen maakte.

andreas feininger; stad, natuur2andreas feininger; stad, natuur6andreas feininger; stad, natuur7andreas feininger; stad, natuur8

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s