Koos van Zomeren: de universele schoolklas

blogspot.com; schoolklasEen jongensklas in de jaren 50 vorige eeuw op de Franciscusschool in Amsterdam; bron beeld: josh-wolf.blogspot.com

Nabije vergezichten en huiveringwekkende herinneringen komen voorbij als ik Een jaar in scherven lees van Koos van Zomeren. Het gaat over de schoolklas. Een universeel thema waar maar zelden belangwekkend over geschreven is. Er schieten me alleen Nederlandse schrijvers te binnen, Theo Thijssen voorop met Kees de jongen.

Van Zomeren krijgt ene Henk op bezoek. Vermoedelijk een leraar want het leraarschap is onderwerp van gesprek. Volgt een rake typering:

Henk is in Nederland en kwam traditiegetrouw oud en nieuw vieren. Gepraat over de problemen van het leraarschap. Luiheid, valsheid, onmacht en pose worden door scholieren onherroepelijk bespeurd en onverbiddelijk afgestraft. In Zimbabwe net zo goed als hier, zij het daar wat beleefder want hun cultuur is beleefder. Dezelfde types in de klas: slimmeriken, stiekemerds, zielepoten en de bijenkoningin. De pikorde komt op dezelfde manier tot stand en wordt op dezelfde manier gehandhaafd. Er bestaat kennelijk zoiets als een universele schoolklas.

uit: een jaar in scherven, Arbeiderspers Amsterdam, 1988

Koos van Zomeren (1946, Velp)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s