Rodolfo Walsh zoekt die ene vrouw

Argentinië was heel lang een militaire dictatuur. Daaraan verbonden namen als Peron en Videla. Ik las het korte verhaal Die vrouw van schrijver Rodolfo Walsh. De ik-figuur bezoekt een kolonel om meer te weten te komen over een vrouw. Het is de tijd waarin de dictatuur nog in volle gang is:

Dit land is één en al vuiligheid; je begrijpt niet waar zoveel vuiligheid vandaan komt, maar we zitten er allemaal tot onze nek in.’

De ik-figuur is op sensatie belust en niet van onbesproken gedrag.

Het grote raam op de tiende verdieping biedt uitzicht op de stad in de avondschemering, de fletse lichtjes van de rivier.

Van hier af is het niet moeilijk om, al is het maar voor een moment, van Buenos Aires te houden. Maar ‘houden van’, in welke denkbare vorm dan ook, is niet waarom wij hier samen zitten.

De kolonel is op zoek naar een aantal namen, een aantal papieren die ik misschien zou kunnen hebben.

Ik ben op zoek naar een dode vrouw, naar een plaats op de landkaart. Echt zoeken is het eigenlijk nog niet; het is nauweliks meer dan een wilde veronderstelling, een van de satanische veronderstellingen die sommige mensen typisch iets voor mij vinden.

Op een dag (denk ik op ogenblikken van woede) zal ik haar gaan zoeken. Zij betekent niets voor me, en toch zal ik achter het mysterie van haar dood aan gaan, achter haar stoffelijke resten, die langzaam wegteren ergens op een afgelegen begraafplaats. Als ik haar vind, zullen nieuwe hoge golven van woede, angst en gefrustreerde liefde opsteken, machtige, om wraak roepende golven, en zal ik me een ogenblik lang niet meer alleen voelen, me niet meer voelen als een genegeerde, verachte, verbitterde schim.

De kolonel weet waar zij is.

uit: die vrouw, Siglo XXI Editores Mexico, 1966

walsh,rodolfo; impilsonegocios.combron beeld: impulsonegocios.com

Rodolfo Walsh (1927-1977, Lamarque, Arg)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s